Долина нарцисів – чудо України

ID:
1470
Количество прочтений:
150
Последнее обновление:


Содержание:

Долина нарцисів: основні відомості

Щороку в кінці квітня урочище Кіреші вкривається розкішним білим килимом дрібних квітів. Це – частина одного з біосферних резерватів ЮНЕСКО – Карпатський біосферний заповідник. Він простягається на 54 тисячі гектарів і охоплює ліси, праліси, луги, болота та ріки. Тут, в заповідний зоні, збережена первісна чистота природі, не підвладна згубному людському впливу. Більше про чудеса Закарпаття дізнавайтесь з цікавого огляду.

Долина нарцисів біля Хуста
Переглянути фото в повному розмірі

Дивовижні рідкісні рослини, дерева та квіти, а також дикі тварини, що почувають себе тут вдома. Тут же зберігаються види рослин та тварин, занесених до Червоної книги. В усьому світі це урочище між ріками Тиса і Хустець знають як долину нарцисів – чудо України, якого немає більше ніде на Землі. Кожного року сюди приїздять мільйони туристів з усіх куточків планети, аби помилуватися цією дивовижною красою. (про ще одну надзвичайну долину – крокусів, читайте більше у нашій статті). Цвітіння триватиме з кінця квітня до середини травня.

Долина нарцисів
Переглянути фото в повному розмірі

Легенди долини

Про це чудо України існує багато сказань та оповідей.

  • Говорять, що грецький Нарцис вперше побачив себе тут, в урочищі, поглянувши у кришталеві води річки Хустець. Він закохався в себе і помер від туги, від чого вся долина вкрилася ніжними білими суцвіттями.

Легенда про Нарциса
Переглянути фото в повному розмірі

  • Колись давно в відомому Хустському замку жив князь зі своєю родиною. І була в нього вродлива донька – Руся. В цьому ж місті жив і простий гончар на ймення Іван. На Русине повноліття влаштував князь великий прийом, на який зійшлися всі мешканці міста з дорогими дарунками. Захотілось й Іванкові зробити чудовий подарунок князевій дочці. Він зробив дивовижну вазу, а ній, наче живі, мерехтіли білі квіти дикого нарцису. Коли гончар вручав свій дарунок, парубок та княжна закохались один в одного. Пізніше вони почали потай зустрічатись в долині біля замку. Та одного разу князь дізнався про це і зопалу жбурнув вазу з гори. Вона розбилася на тисячі дрібних скалок, а коли зійшло сонце, вся долина була усипана тими ж нарцисами, що були в горщикові.

Легенда про долину нарцисів
Переглянути фото в повному розмірі

  • Ще одна народна легенда пов’язана з Нанківською іконою Богородиці Діви. У 1690 році на лугу одного з господарів з’явився чудотворний образ Богородиці. Тоді ж громада звернулась до господаря з проханням звести тут храм чи святилище за звичаями того часу. Скупий власник відмовив, а ікону спробував вивезти. Не хотіла Пречиста полишати обраного місця, і воли, якими везли ікону, не зрушили з місця. Коли господар спробував підігнати їх батогами, він ненароком влучив в ікону. Від цього на образі проступив рубець, а з очей Богородиці потекли сльози. Звичайно, за таке святотатство гоноровий селянин поніс велику Божу кару, і ікону все ж змогли вивезти. По дорозі через долину Хустця, там де проїхав образ, і виросли чудесні квіти нарцису.

Легенда про походження долини нарцисів
Переглянути фото в повному розмірі

  • Ще одна оповідка розповідає про часи захоплення хустського замку. Тоді мешканці, ніби в знак шани та покори,  принесли загарбникам подушки, набиті нарцисами. Не знали вороги, що квітка отруйна, поснули мертвим сном на тих подушках. З того часу, в знак цієї сміливості, вкрилась долина білим килимом гордих пелюсток.

Долина нарцисів Закарпаття
Переглянути фото в повному розмірі

Ось така вона – перлина Закарпаття! Плануйте подорожі, насолоджуйтесь красою та будьте щасливими!


Розкажи друзям про дивовижні місця України!

Недавние публикации Книжковий арсенал 2018: програма, події, гості
Зіркові мами України
Дата публикации:
Автор:
Віталіна Меллертах
Хотите еженедельно получать от нас анонсы статей и новостей? Подписывайтесь на рассылку :)

Самовывоз

Адрес: Киев, Украина, Константиновская 56а,
Телефон: +38 044 390 9090
E-mail: kiev@u-f-l.net

Пн.-Вс.: 8:00-22:00
Киев — бесплатная доставка курьером (с 09:00 до 21:00)